przepis

Podam mój sprawdzony przepis z jakiego zawsze korzystam! Co prawda już kiedyś go pisałam, ale nie zaszkodzi podać jeszcze raz. Niedługo zacznę bawić się w przepisy z mojej książeczki z babeczkami, ale póki co wolę trzymać się tego:)
cupcakes time! 

Przepis na ciasto:                                              
175g cukru kryształowego                                   .
175g masła                                                         
175g mąki pszennej
3 jajka
1 łyżka aromatu waniliowego

Wsypać cukier do miski i dodać masła. Zmiksować aż do puszystej masy. Dodać aromat i miksować. Dodać jedno jajko i łyżkę czubatą mąki, miksować. Powtórzyć z resztą jajek. Dodać resztę mąki i miksować nie zadługo. Wsadzić do foremek ciasto (1/2 łyżki) Upiec w temp. 180stopni przez 25-30min. 
Osobiście nie dodałam proszku do pieczenia, a ciasto i tak ładnie wyrosło:)

Przepis na krem:
Całe opakowanie kremu waniliowego Dr. Oetkera    
200ml mleka.


Miksujemy przez 5 minut, a później kładziemy do lodówki. Krem nie może być rzadki, dlatego dodaję mniej mleka niż zalecają na opakowaniu! Krem można zabarwić podczas miksowania. Kładziemy go na babeczki dopiero kiedy ostygną!

Słodkich snów!

128 thoughts on “przepis

  1. Świetnie,że go podałaś drugi raz bo wątpie że bym znalazła go w starych wpisach 😉
    Mniam muszę go wypróbować z mamą 😀

  2. Heh, korzystam z tego przepisu 😉 Pamiętam jak kiedyś zamieściłaś go na blogu i od tamtej pory z niego korzystam. Rewelacja! Dzięki ;*

  3. Kurczę, wyglądają przepięknie i pewnie smakują tak samo… Ogromnie zgłodniałam czytając przepis. Pewnie skorzystam, dziękuję! <3

  4. Ja mam czasami tak, że mi się przejadają.. a potem znów do nich wracam i piekę codziennie. 😀 Muszę spróbować Twojego przepisu. Ładne Ci wyszły. 🙂

  5. Piękne są :). A ja w ogóle mam pytanie czy te papilotki są z Ikei? Ja mam zarówno blachę jak i papilotki właśnie z Ikei i z tego, co wiem tam są tylko takie wysokie, a Twoje papilotki są standardowe, niskie :).

  6. Hej, mam pytanie, czy mogłabyś w wolnym czasie zrobić post o twoim aparacie, jak go przygotowujesz do zrobienia zdjęcia jakie ustawiasz parametry do poszczególnych zdjęć, lub okoliczności:) A po za tym masz świetnego bloga i baardzo podobają mi się twoje zdjęcia ;D Pozdrawiam ;*

    1. tego nie da się tak o opisać, bo czasami do jednego zdjęcia robię 5 prób (słabe oświetlenie) do tego trzeba dojść samodzielnie i na wyczucie:)

  7. Jeju jak to pięknie wygląda 🙂 masz super bloga piszesz o wszystkim,a nie tylko o oklepanych tematach 🙂 to jest bardzo fajne.Dodaje do obserwowanych:*

  8. Cudownie komponujesz te notki .
    Nie mogę się nadziwić..zawsze kolorowo, słodko. PRZEPYSZNNIEE! ;*

  9. Ja też kocham babeczki i robię je bardzo często :)) za każdym razem z czymś innym. Ostatnio zrobiłam czekoladowe z bananami i smakowały jak kopiec kreta 😀

  10. Ooo foremki i Ikei – mam takie same, są mega słodkie! 😉
    Uwielbiam muffinki, te na zdjęciu wyglądają mega, mega apetycznie! 🙂

  11. Mam pytanie odnoście blaszki, babeczki wsadzasz do takiej normalnej blach jak na ciasto, czy do tej specjalnej z takimi pojedynczymi "otworami" na babeczki?

  12. Ja robiłam babeczki wczoraj ale nie takie… i są po prostu pyszne! Później dodam zdjęcia więc możesz zobaczyć.

  13. Te twoje babeczki wyglądają tak pysznie xD Chętnie sama bym je zrobiła, ale nie wiem czy cokolwiek mi wyjdzie…Chociaż nie zaszkodzi spróbować, więc przepis się przyda 😉

    1. no ale ikei chyba nie ma w Tomaszowie, a napisałam że w "tm" ;DD chodzi mi o to aby szybko kupić, bo są mi nieedługo potrzebne;)

    2. Ja kupiłam papilotki w Tomaszu, 5zł 100szt. A formy nie wiem, wciąż szukam, ale na razie radzę sobie używając dwóch papilotek jednocześnie i obywam się bez sztywnych form. 😉

    1. a skąd ją masz z internetu czy z jakiegoś sklepu(pytam bo u mnie w mięcie nie ma szpryc)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.