walentynkowe ciasto

Hej!
Dziś mamy walentynki. Ja i mój chłopak nie obchodzimy tego dnia w żaden szczególny sposób, ale tak symbolicznie zawsze sobie coś wręczamy. W tym roku upiekłam z tej okazji ciasto! I przyznam się szczerze, że to pierwsze ciasto, które robiłam. Moja mama zasugerowała mi, żeby upiec najzwyklejszy biszkopt, bo też zależało mi na czasie. I tym sposobem w pół godziny powstało moje walentynkowe ciasto 🙂

Biszkopt w połączeniu z brzoskwiniami, kremem oraz z posypką w postaci
kakao. Ciasto bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, a w dodatku naprawdę
smaczne!

Przepis na moje walentynkowe ciasto: 

Składniki na biszkopt:                                       Dodatki:
-4 jajka                                                                           -waniliowy krem do tortów  Dr. Oetker
-1 szklanka cukru                                                         -brzoskwienie w puszcze
-1 szklanka mąki                                                          -kakao
-3 łyżki oleju
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-pół szklanki wody z cytryną

(szklanka o pojemności 250ml)

Przepis:
Oddzielić żółtka od białek. Białka z cukrem utrzeć mikserem na sztywną masę. Dodać żółtka oraz powoli dolewać oleju. Następnie po trochu wsypywac mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Piec przez niecałe 20 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu biszkoptu delikatnie zmoczyć go wodą z cytryną na całej powierzchni. Rozprowadzić cienką wartswę kremu i ułożyć brzoskwinie, ponownie zakryć brzoskwinie kremem i posypać kakao.


Żeby stworzyć serduszka najpierw trzeba wyciąć ich formę ze zwykłego papieru i delikatnie posypać kakao. Później bez problemu odchodzą od kremu. Oczywiście szybciej będzie bez ozdabiania 🙂

Share: