Sushi-Jak je zrobić?

Postanowiłam, że dziś dodam długo przez wszystkich wyczekiwany post. A więc start!
Jak zrobić sushi? Wydaje się to banalnie proste, jednak potrzebna jest lekka rozgrzewka. Postaram się w miarę możliwości uprościć przepis na to danie:) 
Co będzie potrzebne? 
1. Ryż japoński do sushi. Polecam ryż Kimpo.
2. Sos sojowy i ocet ryżowy. Oraz wasabi.
 3. Nori, czyli algi. Najlepiej Nori Gold.
4. Owoce morza, warzywa, owoce, lub po prostu nasze ulubione składniki. 
Jak zrobić sushi? 

Przepis do zaprawy ryżowej: 
-6 łyżek octu ryżowego
-3 płaskie łyżki cukru
-2 płaskie łyżeczki soli
Uwaga! Proporcje mogą się zmieniać w zależności od ilości ryżu! Ja robię na oko, ale to co podałam wyżej można spokojnie wykorzystać do 2 szklanek ryżu.

Składniki potrzebne do sushi można kupić na tej stronie- sushistore.pl

127 thoughts on “Sushi-Jak je zrobić?

    1. też na początku przeczytałam 'penkanie' ;p nie jadłam nigdy sushi 😀 chciałabym spróbować, ale nie wiem czy mi zasmakuje-nie lubię ryb ;c
      W.♥

  1. Myslisz, że ktoś wykorzysta przepis ? Hahahhahahahaha, nie.
    Stracilas czas na kręcenie filmiku i opis.
    Pozdro chinko

    1. Myślisz, że Ankyl weźmie to do siebie? Hahahhahahahaha, nie.
      Straciłaś tylko czas na napisanie tego komentarza
      Pozdro debilu

  2. Dla mnie 85m byłby chyba za wąski ;P Tylko zastanawiam się czy rzeczywiście warto dokładać 300zł do 50/1.4 zamiast 50/1.8, więc szukam kogoś kto miał styczność z tymi dwoma, ale nie mówię tu o profesjonalistach bo oni całkiem inaczej oceniają obiektywy 😀

    1. jeśli zależy Ci na celniejszym AF i jeszcze większym rozmywaniu tła to pewnie warto 😉

  3. To już teraz wiem, dlaczego zawsze czuję taki słodki posmak w sushi! muszę pokombinować, z mniejszą ilością cukru 🙂

    A te ryżowe trójkąciki (nie wiem jak to sie nazywa) są urocze 😀

    1. Kupi się, może nie idealnie takie marki, ale się kupi. Ryż do sushi, wasabi, sos sojowy, nori – Kaufland. Ocet ryżowy – Delikatesy na Zawadzkiej lub Hoża. 🙂 No a dodatki to gdziekolwiek. Z tego, co pamiętam problem był tylko z imbirem marynowanym, ale on akurat nie jest niezbędny. 😉

    1. Ankyl piszemy pękanie, nie penkanie 😉 (Nie publikuj, bo się inne anonimy czepną 😉 )
      Pozdrawiam, Stała czytelniczka 😉

    2. nie chcę się wymądrzać, czy coś w tym stylu, ale dlaczego do cholery jasnej wzięłam 35mm?! to chyba oczywiste że przy takich filmikach musi być widać szczegóły, a ten obiektyw i to światło temu nie sprzyja ;/

    3. stałki są głównie do nagrywania filmików;) światło jest lepsze niż w kitach, więc się raczej nie wymądrzyłaś zbytnio ;p

    1. zazwyczaj tak, prócz sosu i octu ryżowego, no i składników oczywiście. Ryż i algi jak stamtąd zamówiłam w zeszłym styczniu to ryżu zostało mi do tej pory 😛

    2. no bo sos sojowy i ocet ryżowy to chyba w większy supermarketach już można kupić (np. Carrefour,Tesco) no nie ? 🙂
      a to zamawiałaś jedno opakowanie ryżu i jedne algi czy jak ?;p

    3. no właśnie trudno je spotkać 😀 ocet ryżowy kupuję w zdrowej żywności na Granicznej, a sos sojowy to zależy, ale często trafia się w Kauflandzie

    4. a odpowiesz na dalszą część pytania ?;p

      raz chyba była taka akcja a biedronce albo Carrefour, że był taki jakby "Tydzień Dalekiego Wschodu" i były różne tego typu rzeczy , pamiętam że był sos sojowy 🙂

  4. Świetny filmik, szczególnie dla tych którzy nigdy nie próbowali robić sushi 🙂 Ja robiłam pierwszy raz sushi kilka miesięcy temu, razem z koleżanką na technikę 😀

  5. uwielbiam sushi <3 osobiście na taki wielki płat nori przy takiej ilości ryżu daję więcej składników:D na zwykłe maki jednoskładnikowe dzielę płat nori na pół, ogólnie tak wszystko matematycznie hiohio 😀

  6. Mmm;*
    Zapraszam : paaulinkaaaa.blogspot.com . Ile Ty u mnie postów skomentujesz u mnie tyle ja u Ciebie, np jeśli Ty u mnie dwa posty to ja u Ciebie też dwa , trzy to trzy i tak dalej. Jeśli zaobserwujesz mój blog to ja też Twój:* Bardzo ważne jest dla mnie to, abyś skomentowała u mnie dwa nowe posty :* o bluzeczce i kolorowych zegarkach 🙂

  7. ile gotujesz tą zaprawę ryżową?

    sushi robię, ale zawsze po prostu dodawałam do ugotowanego ryżu ocet ryżowy 'na oko' (kiedy uzyskałam odpowiedni smak) i po prostu dodawałam potem soli i cukru, też na oko i smakuje dobrze 😉 ale chętnie spróbuję ugotować zaprawę ryżową :>

  8. Hahahaha ja od stała czytelniczka, teraz przejrzałam wszystkie komentarze i już wiem że to płukanie! przepraszam!

  9. Uwielbiam sushi ^_^
    Tez kiedys nakrecilam podobny filmik [z przepisem na california maki] , bo musialam na angielski i potem pokazywali go w szkole : )

    xoxo

  10. W Almie i Piotrze i pawle jest spory wybór artykułów do robienia sushi 😉
    Są nawet całe zestawy.

  11. Bardzo fajny filmik i cieszę się, że go dodałaś. W przyszły weekend może zabiorę się za robienie sushi 🙂

  12. Orientujesz sie moze ile trzeba zaplacic za te wszystkie skladniki, bez naszych ulubionych dodatkow? 😉

  13. czemu nie akceptujesz pytań w których cię o coś pytam ? nie są nie miłe ?
    Filmik zrobiłaś już pod koniec lipca a post dopiero teraz dodałas ? dlaczego ????????????????????? doczekam się odpowiedzi ?

  14. Ladnie, ladnie, a umiesz mzoe jakies ciasta zrobic ? bo ja jestem w te klocki lewa, a twoje filmiki bardzo mi sie podobaja i bardzo mi pomagaja, wiec fajnie byloby gdybys dodala kiedys post o tym jak robisz jakis wypiek, ale nie co inny niz babeczki 🙂 Pozdrawiam 🙂

  15. Jakoś jest rewelacyjna, sushi wyszło Ci naprawdę dobrze ( nie wiem jak w smaku:)) I oczywiście nadałaś cudowny klimat dzięki podkładowi. Świetnie.
    Zuch dziewczyna

  16. chciałabym umieć gotować coś więcej niż ziemniaki i pierś z kurczaka ;D swoją drogą robisz mi niezłą ochotę na sushi ^^

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.